
Met regressie wordt hier het gedrag bedoeld waarbij het kind zich jonger of hulpelozer gedraagt en/of lijkt onder te presteren.
Het kan lijken alsof het kind terugvalt in een eerder ontwikkelingsstadium. Voorbeelden hiervan kunnen zijn: opnieuw bedplassen, kinderlijk praten, sommige vaardigheden plots niet meer kunnen, …
Dit gedrag kan voortkomen vanuit verschillende redenen.
In bepaalde gevallen kan het te verklaren zijn vanuit een “nood” aan meer aandacht of zorg. Deze kinderen ervaren dat wie meer zorg nodig heeft, vaak ook meer aandacht zal krijgen. Het kan dus zijn dat zij dit gedrag stellen om meer zorg of aandacht te krijgen.
Daarnaast kan het gedrag ook voortkomen vanuit een wens/gevoel om niet anders te zijn dan de anderen. Deze kinderen voelen zich vaak anders en willen dit liever niet. Daarom kunnen sommige kinderen hun gedrag gaan aanpassen zoals de andere kinderen in de klas bijvoorbeeld. Zo kan het zijn dat een kind zegt dat het plots niet meer kan lezen, merk je dat de tekeningen terug krassen zijn in plaats van de tekeningen van voordien, …
Vaak is het zo dat deze regressie te wijten is aan spanning en kan je het dus zien als een teken van stress bij het kind. Het kind laat dan gedrag zien om om te gaan met de stress. Het is dus een soort van copingsmechanisme en het kind zal dit gedrag stellen om zich veilig te voelen.
Wanneer je dit gedrag opmerkt bij jouw kind is het vooral belangrijk om te gaan zoeken wat de oorzaak is dan deze spanning. Dit kan vaak gerelateerd worden aan school. Waarbij het kind op deze manier duidelijk maakt dat het niet krijgt wat het nodig heeft op vlak van onderwijs. Het gedrag en de stress zou dus voorkomen kunnen worden door te gaan zoeken naar wat het kind nodig heeft.
Ik denk dat het belangrijk is om de nuance te maken dat elk kind anders is en dat dit gedrag ook verschillende redenen of oorzaken kan hebben. Indien je je zorgen maakt om jouw kind, kan je altijd contact opnemen met een professional die jou en je kind hierbij kan ondersteunen zodat je samen kan zoeken wat de oorzaak van het gedrag kan zijn.